Pripravme demokraciu na výzvy AI!

Pripravme demokraciu na výzvy AI!

Podporte zorganizovanie konferencie Disinformation and Democracy, ktorá je zameraná na celospoločenský boj proti dezinformáciám, výmenu skúseností v oblasti strategickej komunikácie, online bezpečnosti a implementácie umelej inteligencie do boja o ochranu demokratických hodnôt. Organizuje ju bezpečnostný think-tank Adapt Institute v spolupráci s online portálom Infosecurity.sk.

Občiansky aktivizmus
Vzdelávanie a veda
Pripravme demokraciu na výzvy AI!
Získaná suma
17%

335 €

z cieľovej sumy
2 000 €

17 dní

do skončenia kampane

O projekte

Už 3.10.2024 sa v Bratislave stretneme, aby sme sa spoločne pozreli na jednu z najdôležitejších tém dneška – šírenie dezinformácií a ich vplyv na demokraciu.

Demokracia je proces, nie konečný stav

Procesy sa pod tlakom technologických a spoločenských zmien menia. A preto sa mení aj demokracia.

V predchádzajúcich rokoch sme v Adapt Institute vytvorili odbornú konferenciu Disinformation & Democracy (Dezinformácie a Demokracia), aby sme poskytli potrebný impulz na hlbšie prepojenie poznatkov z behaviorálnych a sociálnych vied spolu s poznatkami o informačných technológiách.

Skúmali sme, ako môžu dezinformácie narušiť sociálnu súdržnosť a oslabiť odolnosť spoločnosti, aká je úloha efektívnej strategickej komunikácie nielen počas vojny na Ukrajine, alebo ako generatívna umelá inteligencia ovplyvňuje boj proti dezinformáciám.

V ostatných rokoch sme na konferencii hostili napríklad Ministra zahraničných vecí SR, britského a kórejského veľvyslanca na Slovensku, factcheckera a novinára z BBC, riaditeľku informačného centra NATO, slovenských armádnych dôstojníkov, technologických lídrov v oblasti práce s umelou inteligenciou ako aj vedcov zameraných na behaviorálne zmeny v spoločnosti.



A čo furt všade to AI?

V Adapte sme sa rozhodli, že prepojíme náš svet bezpečnosti nielen na Internete s aktuálnou a budúcou témou umelej inteligencie. Zo všadiaľ počúvame, že AI ohrozuje šírenie informácií, demokraciu, pracovné miesta, ľudskú psychiku …
To všetko je pravda, avšak my v Adapte sme sa rozhodli destigmatizovať umelú inteligenciu, ktorá bojuje za lepší svet zajtrajška. Vo svete plnom zlých algoritmov a zneužívania AI môže byť ťažké vidieť pozitívne a praktické implikácie AI.

Konferencia Disinformation & Democracy 2024 – Meeting the AI Challenge chce túto perspektívu zmeniť.

Svojou účasťou nás poctia rečníci so zameraním na umelú inteligenciu, jej regulácie a potenciálne využitie v prospech demokratických zriadení. Jednou z nich bude aj Nad’a Kovalčíková, analytička European Union Institute for Security Studies, Dr. Alžběta Solarczyk Krausová, vedúca Centra pre výskum inovácií a kybernetického práva (CICeRo) či Tomáš Halász, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti TrollWall AI. 


"Kiež by ten Soroš už konečne niečo poslal"

Chceme byť transparentní o tom, ako nás podporujú rôzne inštitúcie, a kto sú naši zahraniční partneri.

Práve neziskové inštitúcie ako Adapt Institute, vysvetľujúce dôležitosť nášho euroatlantichého ukotvenia, sú často označované za zahraničných agentov. Nie je to náš vysnený status a je pre nás nesmierne dôležité, aby sme na svoju prácu získali podporu aj od domácich prispievateľov.

Akokoľvek sa však snažíme byť platenými "agentmi slovenskej demokracie", dlhodobo tento cieľ nevieme naplniť. ;)

Podporte nás, aby sme to spoločne dokázali!

Našim finančným cieľom je vyzbierať prostriedky, ktoré nám umožnia nielen zorganizovať túto konferenciu, ale aj dlhodobejšie prispieť k budovaniu demokratickej diskusie na Slovensku. 

Finančné míľniky kampane:

  • 2 000 EUR – D&D 24 no.1 Na konferenciu ešte zďaleka nemáme, ale je to príjemný začiatok :)
  • 4 000 EUR – D&D 24 no. 2 Poskytne prostriedky na pokrytie nákladov na dopravu a ubytovanie zahraničných hostí
  • 6 000 EUR – D&D 24 no. 3 Vďaka tejto čiastke vieme zabezpečiť kvalitný online stream pre všetkých


Konferenciu a demokraciu najviac podporíte svojou aktívnou účasťou!

Ako povedal známy režisér Michael Moore, “Demokracia nie je divadlo, na ktoré sa len pozeráme. Je to udalosť, na ktorej sa musíme aktívne podieľať. Ak sa nezapojíme, prestáva byť demokraciou.”
Pridajte sa k nám a spolu posilnime demokratické hodnoty!

Ak podporíte túto kampaň určitou čiastkou, získavate automaticky lístok alebo lístky na konferenciu v hodnote 85 Eur.

Účasť na tomto podujatí je užitočná pre každého, kto sa zaujíma o budúcnosť našej demokratickej spoločnosti. Pozývame odborníkov z akademickej obce, mimovládnych organizácií, súkromného sektora aj štátnej správy.

Rovnako vítame všetkých, ktorým nie je ľahostajné, kam sa naša demokracia uberá v dobe rýchlych technologických zmien. Podujatie už roky pomáha lepšie pochopiť aktuálne aj budúce výzvy, ktorým čelí demokracia v postfaktuálnej dobe. 

Chcete vedieť viac? Pozrite si, ako prebiehal ročník 2022 na tomto videu:

Všetky dôležité a hlavne aktuálne informácie o programe a rečníkoch tohto ročníka nájdete na webe konferencie, Facebook a LinkedIn udalosti organizácie Adapt Institute alebo Infosecurity.sk.

Konferencia má medzinárodný charakter a pozýva rečníkov zo zahraničia. Aj preto sa celá odohráva v angličtine. Bohužiaľ, preklad na mieste zabezpečený nemáme, ale môže to byť inak, záleží len na vyzbieranej sume. ;)

Dôležité odkazy: (komunikácia konferencie je v angličtine)


Vopred vám ďakujeme za akúkoľvek formu podpory či zdieľaním kampane, šírením povedomia o konferenci, odporúčaním konferencie známym alebo finančnými prostriedkami a osobnou účasťou na 4. ročníku konferencie Disinformation & Democracy - Meeting the AI Challenge.

O projekte

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

AI vám z mikročipu ďakuje!
AI vám z mikročipu ďakuje!

Minimálna výška príspevku

20

Ak vás naša misia zaujala a chceli by ste ju podporiť aspoň takouto minimálnou čiastkou, budeme vám nesmierne vďační. Za odmenu za vás potrápime AI a vy budete môcť vidieť, ako si AI predstavuje svoju rolu v ochraňovaní demokracie.

Doručenie: Október 2024

Začína sa Demokratický konvent - zľava vyše 40%

Minimálna výška príspevku

50

Táto kampaň je jediný spôsob, ako sa dostať k oficiálnym vstupenkám. Za príspevok 50 Eur vás radi privítame na konferencii osobne. Ak máte tú možnosť, príďte do Bratislavy diskutovať a posúvať našu demokraciu v ústrety novým výzvam. Skutočná cena vstupenky je 85 Eur, vy ju môžete získať už za 50 Eur!

Doručenie: 2.10.2024

Počet zostávajúcich odmien: 13 z 15

Začína sa Demokratický konvent - zľava vyše 15%

Minimálna výška príspevku

70

Táto kampaň je jediný spôsob, ako sa dostať k oficiálnym vstupenkám. Za príspevok 70 Eur vás radi privítame na konferencii osobne. Ak máte tú možnosť, príďte do Bratislavy diskutovať a posúvať našu demokraciu v ústrety novým výzvam. Skutočná cena vstupenky je 85 Eur, vy ju môžete získať už za 70 Eur.

Doručenie: 2.10.2024

Počet zostávajúcich odmien: 19 z 20

Načrtnime si demokraciu v postfaktuálnej dobe
Načrtnime si demokraciu v postfaktuálnej dobe

Minimálna výška príspevku

200

2 x lístok - v cene odmeny pozývame vás a ďalšiu osobu na konferenciu a k lístkom vám pribalíme 1 x Komiks Kira o osudoch hrdinov Ukrajiny s venovaním autora, Tomáša Kriššáka.

Túto odmenu vám môže doručiť Packeta

Doručenie: lístky 2.10.2024 a komix 12.10.2024

Počet zostávajúcich odmien: 5 z 5

Demokracia, forma súdržných rozdielov?
Demokracia, forma súdržných rozdielov?

Minimálna výška príspevku

300

2 x lístok - v cene odmeny pozývame vás a ďalšiu osobu na konferenciu a k lístkom vám pribalíme 1 x knihu "Súdržnosť na Slovensku: Čo drží krajinu pokope a na čom sa rozpadá?"

Túto odmenu vám môže doručiť Packeta

Doručenie: lístky 2.10.2024 a kniha 12.10.2024

Počet zostávajúcich odmien: 3 z 3

Nemaľujme AI čierno-bielo
Nemaľujme AI čierno-bielo

Minimálna výška príspevku

450

3 x lístok - v cene odmeny pozývame vás a ďalšie 2 osoby na konferenciu a k lístkom vám pribalíme 1 x knihu ''Slovensko v obrazoch Slovenskej národnej galérie'', s PODPISMI Ivana Korčoka a Alexandry Kusej! Kniha vznikla ich iniciatívou a reprezentuje slovenskú kultúru a umenie pri medzinárodných cestách našich diplomatov.

Túto odmenu vám môže doručiť Packeta

Doručenie: lístky 2.10. 2024 a kniha 12.10.2024

Počet zostávajúcich odmien: 3 z 3

Demokracia nie je šport pre divákov, ale pre účastníkov

Minimálna výška príspevku

1 000

2 x lístok na konferenciu D&D 2024 a pozvanie pre dve osoby na slávnostnú večeru s rečníkmi a organizátormi podujatia v predvečer konferencie, 2.10.2024.

Doručenie: 2.10.2024

Počet zostávajúcich odmien: 1 z 1

Podporovatelia

👤 Anonymný podporovateľ

10 €

+ 1 € ?

👤 Erik Schwartz

🎁 Začína sa Demokratický konvent - zľava vyše 40%

50 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 AI vám z mikročipu ďakuje!

20 €

+ 2 € ?

👤 Tomáš Kriššák

🎁 AI vám z mikročipu ďakuje!

20 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Začína sa Demokratický konvent - zľava vyše 40%

50 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Začína sa Demokratický konvent - zľava vyše 15%

85 €

+ 6 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

100 €

+ 5 € ?

Autori

Miesto realizácie projektu

Bratislavský kraj

Matej Kandrík

Matej Kandrík

Matej je výkonným riaditeľom a spoluzakladateľom Adapt Institute. Medzičasom taktiež doktorandom politológie so špecializáciou na bezpečnostné a strategické štúdia na Masarykovej univerzite v Brne. V roku 2016 absolvoval výskumný pobyt na Univerzite obrany vo Varšave. V minulosti pôsobil ako externý analytikportálu Visegrad Insight a výskumný analytik think-tanku German Marshall Fund of the United States. Od roku 2017 pôsobil v Inštitúte strategických politík, kde v rokoch 2019 – 2022 pôsobil ako riaditeľ. Jeho výskumné záujmy sa dotýkajú oblastí ako komplexný prístup k obrane, paramilitarizmus, strategická komunikácia a propaganda.

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

AI vám z mikročipu ďakuje!
AI vám z mikročipu ďakuje!

Minimálna výška príspevku

20

Ak vás naša misia zaujala a chceli by ste ju podporiť aspoň takouto minimálnou čiastkou, budeme vám nesmierne vďační. Za odmenu za vás potrápime AI a vy budete môcť vidieť, ako si AI predstavuje svoju rolu v ochraňovaní demokracie.

Doručenie: Október 2024

Začína sa Demokratický konvent - zľava vyše 40%

Minimálna výška príspevku

50

Táto kampaň je jediný spôsob, ako sa dostať k oficiálnym vstupenkám. Za príspevok 50 Eur vás radi privítame na konferencii osobne. Ak máte tú možnosť, príďte do Bratislavy diskutovať a posúvať našu demokraciu v ústrety novým výzvam. Skutočná cena vstupenky je 85 Eur, vy ju môžete získať už za 50 Eur!

Doručenie: 2.10.2024

Počet zostávajúcich odmien: 13 z 15

Začína sa Demokratický konvent - zľava vyše 15%

Minimálna výška príspevku

70

Táto kampaň je jediný spôsob, ako sa dostať k oficiálnym vstupenkám. Za príspevok 70 Eur vás radi privítame na konferencii osobne. Ak máte tú možnosť, príďte do Bratislavy diskutovať a posúvať našu demokraciu v ústrety novým výzvam. Skutočná cena vstupenky je 85 Eur, vy ju môžete získať už za 70 Eur.

Doručenie: 2.10.2024

Počet zostávajúcich odmien: 19 z 20

Načrtnime si demokraciu v postfaktuálnej dobe
Načrtnime si demokraciu v postfaktuálnej dobe

Minimálna výška príspevku

200

2 x lístok - v cene odmeny pozývame vás a ďalšiu osobu na konferenciu a k lístkom vám pribalíme 1 x Komiks Kira o osudoch hrdinov Ukrajiny s venovaním autora, Tomáša Kriššáka.

Túto odmenu vám môže doručiť Packeta

Doručenie: lístky 2.10.2024 a komix 12.10.2024

Počet zostávajúcich odmien: 5 z 5

Demokracia, forma súdržných rozdielov?
Demokracia, forma súdržných rozdielov?

Minimálna výška príspevku

300

2 x lístok - v cene odmeny pozývame vás a ďalšiu osobu na konferenciu a k lístkom vám pribalíme 1 x knihu "Súdržnosť na Slovensku: Čo drží krajinu pokope a na čom sa rozpadá?"

Túto odmenu vám môže doručiť Packeta

Doručenie: lístky 2.10.2024 a kniha 12.10.2024

Počet zostávajúcich odmien: 3 z 3

Nemaľujme AI čierno-bielo
Nemaľujme AI čierno-bielo

Minimálna výška príspevku

450

3 x lístok - v cene odmeny pozývame vás a ďalšie 2 osoby na konferenciu a k lístkom vám pribalíme 1 x knihu ''Slovensko v obrazoch Slovenskej národnej galérie'', s PODPISMI Ivana Korčoka a Alexandry Kusej! Kniha vznikla ich iniciatívou a reprezentuje slovenskú kultúru a umenie pri medzinárodných cestách našich diplomatov.

Túto odmenu vám môže doručiť Packeta

Doručenie: lístky 2.10. 2024 a kniha 12.10.2024

Počet zostávajúcich odmien: 3 z 3

Demokracia nie je šport pre divákov, ale pre účastníkov

Minimálna výška príspevku

1 000

2 x lístok na konferenciu D&D 2024 a pozvanie pre dve osoby na slávnostnú večeru s rečníkmi a organizátormi podujatia v predvečer konferencie, 2.10.2024.

Doručenie: 2.10.2024

Počet zostávajúcich odmien: 1 z 1