Podzemný kuriér – fiktívne noviny o ruskej invázii na Slovensku

Podzemný kuriér – fiktívne noviny o ruskej invázii na Slovensku

Renomovaní slovenskí novinári a analytici vytvorili pochmúrny obraz o alternatívnej blízkej budúcnosti. Čo sa stane, ak padne Ukrajina a ruská armáda zaútočí proti nám?

Náš výber
Literatúra
Občiansky aktivizmus
Podzemný kuriér – fiktívne noviny o ruskej invázii na Slovensku

Kampaň bola

úspešná
Získaná suma
2086 % 62 593 €
Cieľ Cieľová suma
Prvý náklad fiktívnych novín
3 000 €
Masová distribúcia Kuriéra občanom
30 000 €
3
Distribúcia Kuriéra regiónom
100 000 €

O projekte

Čo ak nás o niekoľko rokov stihne osud Ukrajiny?

Slovenský reportér a spisovateľ Tomáš Forró oslovil niekoľkých špičkových analytikov a novinárov s mrazivou úlohou. Mali vytvoriť čo najrealistickejší priebeh udalostí, keby náš východný sused padol a ruský útok sa obrátil proti nám.

Výsledkom ich spoločnej práce je fiktívny týždenník "Podzemný kuriér", ktorý prináša desivo realistický pohľad na našu možnú budúcnosť – pokiaľ dovolíme, aby nastala.

„Podzemný kuriér“ je výpoveďou o posledných dňoch pred možnou vojnou, na akú sa už dnes v skutočnosti pripravujú takmer všetci naši susedia.
Tento fiktívny dokument ukazuje, ako nás môže zahubiť nečinnosť a zatváranie očí pred hrozbou z východu, a kam nás dovedú cynickí politici ochotní obetovať pre vlastné ambície aj svoju krajinu.
Podzemný kuriér však rozpovie ešte viac. Napríklad ako ľahko sa môžeme čoskoro ocitnúť v izolácii, bez spojencov a vystavení napospas agresívnemu impériu. A akou hrozivou pascou je spochybňovanie slobody, demokracie a európskej súdržnosti.

Cieľom tejto iniciatívy nie je šíriť strach a paniku, ale pokojne a triezvo upozorňovať na veľmi konkrétnu hrozbu, akej čelí naša krajina a celý región uprostred najväčšieho ozbrojeného konfliktu od 2. svetovej vojny.

Ruský útok na Ukrajinu sa pre nás všetkých stal mementom, že bezpečnosť európskeho kontinentu je len zdanlivá.
Práve preto „Podzemný kuriér“ prenáša situáciu v Ukrajine priamo na naše územie. Prevedie nás všetkými fázami ruskej agresie presne tak, ako prebehla u našich východných susedov.

Počnúc tzv. hybridnou vojnou, dezinformáciami a snahami o rozvrátenie spoločnosti cez regionálne spory, cez brutálne politické tlaky, ničenie právneho štátu a napokon – po otvorené násilie vo forme vojenského konfliktu.

Reportér Tomáš Forró toto všetko sleduje v ukrajinskom konflikte na vlastné oči a následne zaznamenáva už od roku 2016.

Dnes pomocou tejto skúsenosti spolu so svojimi kolegami ukazuje, ako by tento deštruktívny proces prebehol priamo v našej krajine.

„Podzemný kuriér“ vychádza vo forme samizdatu, tak, aby verne odzrkadľoval situáciu v krajine, ktorá už pred ruským útokom zažíva autoritársku vládu, oslabovanie demokratických mechanizmov, ničenie slobodných médií a pochmúrnu realitu úpadku. Obsahuje množstvo tlačových chýb a amatérske vyhotovenie, typické pre podzemné publikácie tohto typu z čias komunistickej diktatúry.

Texty v ňom sú však desivo realistické. Od reportáže z juhovýchodného Slovenska, ktoré okupujú samozvaní separatisti s ruským prízvukom. Cez články a analýzy o tom, ako chcelo byť Slovensko mostom medzi Východom a Západom, a stalo sa ich smetiskom. Až po hrozivo veľkolepý Vývoj bojov z prvého dňa ruského útoku.

TLAČOVÉ SPRÁVY Z DOMOVA
21. september 2028

Premiér Mstislav na tlačovej konferencii odmietol tvrdenia, že na Slovensku sa nachádzajú vysokí generáli ruskej armády spolu so stovkami ozbrojených príslušníkov ruských špeciálnych jednotiek (SpecNaz).
Uviedol, že v tejto súvislosti už podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa za šírenie dezinformácií s cieľom rozvratu republiky.

Po prijatí tohto kontroverzného zákona na začiatku roka bolo na jeho základe obvinených už viac ako 600 osôb z radov novinárov a politických aktivistov, z ktorých väčšina bola v tzv. bleskovom súdnom konaní bez riadnej možnosti obrany odsúdená na tresty odňatia slobody v trvaní 7 až 10 rokov.

Na čo slúži táto kampaň?

Vaše peniaze použijeme na realizáciu a distribúciu fiktívneho časopisu „Podzemný kuriér“ čo najväčšiemu počtu ľudí bez ohľadu na ich politickú príslušnosť a svetonázorové presvedčenia.

V prípade úspechu zbierky pripravíme aj ďalšiu časť „Kuriéra“, ktorej dej sa bude odohrávať dva mesiace po invázii pod ruskou okupáciou Slovenska. Dozvieme sa v nej, ako padlo hlavné mesto, ako prebieha snaha ruských orgánov podriadiť si celú spoločnosť, ale aj to, ako občania nevzdávajú boj za slobodu.
Aj v tomto prípade pôjde o verné zasadenie reálnych udalostí z krajín okupovaných Ruskom do kontextu našej krajiny. 

Autori a tento projekt

Tomáš Forró je nezávislý reportér, ktorý podáva správy o konfliktoch z krízových oblastí na celom svete. Svoje knihy a články pravidelne publikuje v zahraničí a za svoje reportážne diela získal niekoľko slovenských a medzinárodných cien.

Ostatné autorky a autori si prajú zostať v anonymite, ich mená a najmä práca sú však slovenskej i medzinárodnej verejnosti veľmi dobre známe.

O projekte

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Jeden výtlačok „Podzemného kuriéra“

Minimálna výška príspevku

15

Získajte pre seba tlačenú verziu tohto originálneho časopisu.

Doručenie: Odmena sa bude od momentu naplnenia cieľovej sumy doručovať v distribučných intervaloch každých 10 dní

Podzemný kuriér + tlačený Vojnový playlist s QR kódom na Spotify
Podzemný kuriér + tlačený Vojnový playlist s QR kódom na Spotify

Minimálna výška príspevku

20

Okrem materiálu do reportáží zbiera autor na fronte i piesne, ktoré vojaci počúvajú v zákopoch a vo svojich otrieskaných džípoch. Teraz ich môžete spolu s Kuriérom získať aj vy, spolu s popismi, ktoré približujú ich kontext pre slovenského poslucháča. Playlist sa dodáva vo forme jednoduchej brožúrky s QR kódom na playlist v Spotify.

Doručenie: Odmena sa bude od momentu naplnenia cieľovej sumy doručovať v distribučných intervaloch každých 10 dní

Všeslaviänom s láskou

Minimálna výška príspevku

30

Aj vy máte vo svojom okolí niekoho, kto sníva o večnom bratstve s Ruskom? Pošlite nám okrem svojej aj adresu danej osoby a my diskrétne doručíme „Podzemného kuriéra“ vám aj jej. Viacero príjemcov je možné vybrať voľbou ďalších kusov tejto odmeny.

Doručenie: Odmena sa bude od momentu naplnenia cieľovej sumy doručovať v distribučných intervaloch každých 10 dní

Prvá aj druhá časť Podzemného kuriéra + Vojnový playlist

Minimálna výška príspevku

50

Ponorte sa do desivo realistickej budúcnosti ešte raz, v ďalšom vydaní Podzemného kuriéra. Bude sa odohrávať dva mesiace po invázii, hlboko uprostred ruskej okupácie. V druhej časti sa dozvieme, ako funguje ruská administratíva a indoktrinácia na okupovanom slovenskom území, ako aj ozbrojený podzemný odpor voči nim.

Doručenie: 1. časť sa bude od momentu naplnenia cieľovej sumy doručovať v distribučných intervaloch každých 10 dní. 2. časť sa bude distribuovať od polovice septembra 2024.

Dostaňme Kuriéra do lazov a dolín!

Minimálna výška príspevku

60

Okrem získania vlastného výtlačku Podzemného kuriéra a Vojnového playlistu významne pomôžete aj s distribúciou fiktívneho časopisu medzi slovenskú spoločnosť v regiónoch, v ktorých ruská propaganda pôsobí najviac.

Doručenie: Odmena podporovateľovi sa odošle poštou po naplnení cieľovej sumy. Distribúcia na väčšiu škálu sa bude realizovať priamo vo vybraných regiónoch.

Novinky

Podzemný kuriér: Dobré správy pre nedočkavcov a hviezdny PR tím

Update #1, 31.08.2024

Milé podporovateľky a podporovatelia,
ešte raz by som Vám chcel všetkým poďakovať za to, že tento projekt – distribúcia Podzemného kuriéra – sa Vaším pričinením stáva realitou. V tomto momente ho už tlačíme a roznášame po rôznych zákutiach Slovenska v desaťtisícoch.

Niektorí mi však už píšete, prečo ste svoj zaslúžený výtlačok zatiaľ nedostali Vy. Meškanie je len niekoľko dní, no aj tak nás to mrzí. Na takýto nápor však nebol nikto z nás na začiatku pripravený.
Čo je dôležité, tento týždeň sme odoslali prvý diel Kuriéra všetkým, ktorí nás podporili príslušnou odmenou do 18. augusta vrátane.
Aj tým, ktorí ho zatiaľ nedostali, by mal preto doraziť do schránky v prvých dňoch septembra. Ak ho však náhodou nedostanete do konca budúceho pracovného týždňa (6. septembra), dajte nám prosím vedieť.
Položky po 18. auguste budeme odosielať v priebehu týždňa, takže by sa mali dostať k Vám opäť o ďalších niekoľko dní.

Mnohí z Vás si isto všimli, že do nášho marketingového tímu sa pridal šéf Úradu vlády Slovenskej republiky Juraj Gedra. Juraj je mladý, no veľmi nádejný pracant a len počas prvých dvoch dní jeho intenzívnej kampane na sociálnych sieťach sme do našej zbierky získali 20 tisíc eur!
Juraj odo mňa dostal za odmenu moju podpísanú knižku Spev sirén spolu s Podzemným kuriérom, ktorý okamžite využil na ďalšiu kampaň – a len za včerajšok sme tak vyzbierali ďalších 4 tisíc eur.

Buďte ako Juraj Gedra: dajte prosím vedieť o tomto projekte čo najväčšiemu počtu ľudí.
Nech číta Podzemného kuriéra celé Slovensko – alebo nech o ňom aspoň diskutuje.

Budeme sa tiež tešiť na Vašu spätnú väzbu – čo si o tomto projekte myslíte a ako na Vás Podzemný kuriér zapôsobil. Neváhajte o tom povedať ostatným na sociálnych sieťach a značte nás vo svojich príspevkoch. Budeme veľmi radi.

Chcem však, aby ste vedeli, že sa nedáme vyhrážkam a zastrašovaniu a budeme si robiť svoje. Zostaňte prosím s nami, možno to budeme v najbližších týždňoch potrebovať.

S láskou,
Váš Tomáš Forró.

Podporovatelia

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Všeslaviänom s láskou

30 €

+ 3 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Jeden výtlačok „Podzemného kuriéra“

15 €

👤 Martina Urbaničová

🎁 Jeden výtlačok „Podzemného kuriéra“

💬 Tomáš, ďakujem za Vašu odvahu, za neúnavnú pomoc Ukrajine. Sláva Ukrajine.

15 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Jeden výtlačok „Podzemného kuriéra“

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Jeden výtlačok „Podzemného kuriéra“

15 €

👤 Miriam Bieliková

🎁 Podzemný kuriér + tlačený Vojnový playlist s QR kódom na Spotify

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Jeden výtlačok „Podzemného kuriéra“

15 €

+ 2 € ?

👤 Miroslav Barič

🎁 Jeden výtlačok „Podzemného kuriéra“

30 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Prvá aj druhá časť Podzemného kuriéra + Vojnový playlist

50 €

👤 Richard Baláž

🎁 Jeden výtlačok „Podzemného kuriéra“

15 €

👤 Johana Ďurišová

🎁 Jeden výtlačok „Podzemného kuriéra“

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Podzemný kuriér + tlačený Vojnový playlist s QR kódom na Spotify

25 €

👤 Miroslav Mitter

🎁 Prvá aj druhá časť Podzemného kuriéra + Vojnový playlist

50 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Jeden výtlačok „Podzemného kuriéra“

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Jeden výtlačok „Podzemného kuriéra“

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Jeden výtlačok „Podzemného kuriéra“

15 €

+ 1 € ?

👤 Martin Németh

10 €

+ 1 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Jeden výtlačok „Podzemného kuriéra“

15 €

👤 Peter Babiar

🎁 Jeden výtlačok „Podzemného kuriéra“

15 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Jeden výtlačok „Podzemného kuriéra“

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Prvá aj druhá časť Podzemného kuriéra + Vojnový playlist

50 €

+ 4 € ?

👤 Marcel Žemla

🎁 Jeden výtlačok „Podzemného kuriéra“

15 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Prvá aj druhá časť Podzemného kuriéra + Vojnový playlist

50 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Podzemný kuriér + tlačený Vojnový playlist s QR kódom na Spotify

20 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Prvá aj druhá časť Podzemného kuriéra + Vojnový playlist

50 €

👤 Adam Oleš

🎁 Podzemný kuriér + tlačený Vojnový playlist s QR kódom na Spotify

💬 Ďakujem!

20 €

👤 Richard Nagy

🎁 Jeden výtlačok „Podzemného kuriéra“

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Jeden výtlačok „Podzemného kuriéra“

15 €

👤 Stanislava Majerová

🎁 Jeden výtlačok „Podzemného kuriéra“

💬 Ako sa na to pripraviť?

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Jeden výtlačok „Podzemného kuriéra“

15 €

+ 2 € ?

   1 2 3 4 ... 79

Autori

Miesto realizácie projektu

Celé Slovensko

Content & Co. s.r.o.

Content & Co. s.r.o.

Tomáš Forró je nezávislý novinár, ktorý podáva správy o konfliktoch z krízových oblastí na celom svete. Svoje knihy a články pravidelne publikuje v zahraničí a za svoje reportážne diela získal niekoľko slovenských a medzinárodných cien. Je autorom kníh „Donbas: Svadobný apartmán v hoteli Vojna“, „Zlatá horúčka“ a „Spev sirén“.

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Jeden výtlačok „Podzemného kuriéra“

Minimálna výška príspevku

15

Získajte pre seba tlačenú verziu tohto originálneho časopisu.

Doručenie: Odmena sa bude od momentu naplnenia cieľovej sumy doručovať v distribučných intervaloch každých 10 dní

Podzemný kuriér + tlačený Vojnový playlist s QR kódom na Spotify
Podzemný kuriér + tlačený Vojnový playlist s QR kódom na Spotify

Minimálna výška príspevku

20

Okrem materiálu do reportáží zbiera autor na fronte i piesne, ktoré vojaci počúvajú v zákopoch a vo svojich otrieskaných džípoch. Teraz ich môžete spolu s Kuriérom získať aj vy, spolu s popismi, ktoré približujú ich kontext pre slovenského poslucháča. Playlist sa dodáva vo forme jednoduchej brožúrky s QR kódom na playlist v Spotify.

Doručenie: Odmena sa bude od momentu naplnenia cieľovej sumy doručovať v distribučných intervaloch každých 10 dní

Všeslaviänom s láskou

Minimálna výška príspevku

30

Aj vy máte vo svojom okolí niekoho, kto sníva o večnom bratstve s Ruskom? Pošlite nám okrem svojej aj adresu danej osoby a my diskrétne doručíme „Podzemného kuriéra“ vám aj jej. Viacero príjemcov je možné vybrať voľbou ďalších kusov tejto odmeny.

Doručenie: Odmena sa bude od momentu naplnenia cieľovej sumy doručovať v distribučných intervaloch každých 10 dní

Prvá aj druhá časť Podzemného kuriéra + Vojnový playlist

Minimálna výška príspevku

50

Ponorte sa do desivo realistickej budúcnosti ešte raz, v ďalšom vydaní Podzemného kuriéra. Bude sa odohrávať dva mesiace po invázii, hlboko uprostred ruskej okupácie. V druhej časti sa dozvieme, ako funguje ruská administratíva a indoktrinácia na okupovanom slovenskom území, ako aj ozbrojený podzemný odpor voči nim.

Doručenie: 1. časť sa bude od momentu naplnenia cieľovej sumy doručovať v distribučných intervaloch každých 10 dní. 2. časť sa bude distribuovať od polovice septembra 2024.

Dostaňme Kuriéra do lazov a dolín!

Minimálna výška príspevku

60

Okrem získania vlastného výtlačku Podzemného kuriéra a Vojnového playlistu významne pomôžete aj s distribúciou fiktívneho časopisu medzi slovenskú spoločnosť v regiónoch, v ktorých ruská propaganda pôsobí najviac.

Doručenie: Odmena podporovateľovi sa odošle poštou po naplnení cieľovej sumy. Distribúcia na väčšiu škálu sa bude realizovať priamo vo vybraných regiónoch.