Kniha Ďakujem, že si INÝ! - dojemný príbeh z pera milujúceho otca

Kniha Ďakujem, že si INÝ! - dojemný príbeh z pera milujúceho otca

NEOBYČAJNÁ KNIHA s NEOBYČAJNÝM PRÍBEHOM opisuje snahu otca ochrániť svojho malého syna pred ťažkou realitou rodín s deťmi v autistickom spektre pomocou toho najčarovnejšieho nástroja zo všetkých - pomocou ROZPRÁVOK. Je o bezpodmienečnej láske rodiča, ktorý spolu so svojím synom večer čo večer uniká z reality do rozprávok, ktoré mu pomohli zvládnuť svoju INAKOSŤ na ceste nástrah, príšer či drakov..

Náš výber
Literatúra
Vizuálne umenie
Kniha Ďakujem, že si INÝ! - dojemný príbeh z pera milujúceho otca
13 dní

do skončenia kampane

Získaná suma
111 % 7 960 €
Cieľ Cieľová suma
Vydanie knihy "Ďakujem, že si INÝ!" a detských omalovániek.
7 200 €
2
Vydanie Audioknihy hlasom Mila Kráľa
10 000 €
3
Preklad do CZ jazyka a vydanie v Českej Republike
15 000 €

O projekte

Spoznajte neobyčajný príbeh malého bojovníka a rozprávok, ktoré mu pred spaním vymýšľal jeho otec, autor knihy.

Toto je moja knižka. Knižka plná príbehov. Príbehy v nej opisujú životné situácie dieťaťa s Aspergerovým syndrómom, ako problémy a neprijatie v škôlke či škole, ktorými si chlapec ako celkom malý človiečik musel prejsť počas toho “najbezstarostnejšieho obdobia”, akým pre neho detstvo malo byť.

Je to aj príbeh o tom, ako otec vzal do rúk všetky jeho smútky a strachy a pomohol mu ukázať jeho jedinečnosť v rozprávkach, ktorých sa jeho malý syn nevedel nabažiť. Boli tajnou zbraňou proti všetkými tým škaredým dňom plných pocitov neúspechu, samoty a vylúčenia za niečo, čo nebolo v jeho silách zmeniť.

V knihe nájdete tiež aj rady a návod, ako v podobných situáciách postupovať a na koho sa prípadne obrátiť, ak máte pocit, že by aj vaše dieťa mohlo byť iné.

“Ďakujem že si INÝ!” je zároveň knihou, ktorá má nielen rozžiariť deťom očká alebo ich rozosmiať, ale má tiež ukázať, aké krásne by bolo zapadnúť do spoločnosti, ak by sme inakosť dokázali oceniť a vzájomne sa podporovať.

Nájdete tam aj to, že spoločnosť chlapcovu inakosť prijať často nedokáže, niekedy ani on sám, aj keď by veľmi chcel byť ako ostatní… No zároveň prináša nádej a cennú skúsenosť jednej rodiny, ktorá sa dennodenne pretĺka tými najrôznejšími úskaliami.

Ale  - ako to v rozprávkach chodí - dobro víťazí nad zlom a v tomto prípade sú víťazstvá morálnym kompasom pre nás - veľkáčov… Pretože deti v tom majú jasno. Hrdinovia sú predsa vždy iní a výnimoční!skutoční sú často aj bez plášťov superhrdinov, pretože nimi môžu byť napríklad láskaví a chápaví učitelia, riaditelia škôl, špeciálni pedagógovia, asistenti či terapeuti…

„Chvíľami som bol tým malým chlapcom, ktorý tak veľmi chcel vidieť nádej z vašej knihy a dostalo sa mi toho kopcovito.. takže som po nej zatúžil ešte viac.“

PaedDr. Viktor Križo, PhD., Predseda Inklucentra, psychológ, špeciálny pedagóg a učiteľ.

Pre koho je táto kniha?

Deti s poruchou v autistickom spektre

Autizmus je pervazívna vývinová porucha a jej formy spadajú pod súhrnné označenie „poruchy v autistickom spektre“. Okrem ľudí s autizmom a nadpriemerným intelektom však sú často zastúpené aj formy autizmu s intelektovým deficitom. S touto knihou nielenže nahliadnete do ich sveta, ale tiež nájdete svoj vlastný návod, ako takýmto deťom môžete byť cenným sprievodcom v ich jedinečnom svete.

Otec, ktorý rozprávkami lieči doráňanú detskú dušu

Volám sa Nidal Saleh a som autor knižky „Ďakujem, že si INÝ!“. Moje meno nie je úplne typicky slovenské. Je za ním môj vlastný príbeh, príbeh môjho otca, ktorý je tiež zachytený v knihe nakoľko hrá kľúčovú úlohu aj v príbehu môjho syna. Naše meno totiž znamená “bojovník”...

Ako mladý som bezcieľne písal básne o láske a o veciach, ktoré ma trápili. To čo som však nevedel, že aj život sám píše príbeh o mňe. Napríklad zabezpečil, že som sa narodil v Palestíne, v meste Nabulus. Neskôr ma cesta našej slovensko-arabskej rodiny zaviedla do Dubaja v Spojených Arabských Emirátoch, kde som žil do svojich desiatich rokov. Nakoniec sa vďaka čarovnej paličke osudu moja životná cesta celkom zmenila, a vyrastal som v malej obci pri Bratislave.

Ten skutočný príbeh sa začal písať, keď som sa stal otcom dieťaťa s poruchou v autistickom spektre. Vraj takéto dieťa dostane do života iba silných rodičov, aj keď som sa často cítil úplne bezmocný, pretože som mu nevedel pomôcť. A tak som sa rozhodol pomôcť mu jediným spôsobom, ktorý pomáhal aj mne samému - napísať tento príbeh tak, ako som ho prežíval ja sám.

A tak vznikla kniha „Ďakujem, že si INÝ!“ - Chlapec, ktorý pred svetom utekal do rozprávok.

Knižka plná nádeje

Mojou snahou je, aby sa ľudia našli v mojich láskavých rozprávkach, ktoré som vytvoril teraz už pre naše deti. Okrem syna som tiež otcom úžasnej malej Amal. Jej meno znamená nádej… Obom mali ukázať, že byť INÝ je v poriadku. Že iní, výnimoční ľudia, môžu byť prínosom aj pre nás ostatných. No lekcia, ktorú dostanete vo svete „inakosti“ je často bolestivá, čo je rovnako zachytené okolnostiach a príbehoch medzi rozprávkami.

Preto by som vám rád povedal nasledovné: Autizmu sa nedá „vyliečiť“. Autizmus je porucha a prináša mnohé výzvy. Zmeniť však viete seba, svoj postoj a pohľad na odlišnosť. A vtedy sa ako zázrakom začnú diať zmeny vo vašom okolí. Radi by sme vám ako rodičia, ktorí si prešli dlhou cestou dodali aj nádej: Ak nájdete systém podpory pre seba, pre svoje dieťa, dobro nakoniec naozaj zvíťazí nad zlom.

Príbehy a kresby ako nástroj hojenia

Rozprávky boli vždy súčasťou procesu hojenia. Deti sa do v nich vedia ponoriť, nechať za dverami detskej izby všetky problémy sveta. No a keď písanému textu dokáže kresba dať život, je to spojenie, ktoré znásobí pocit výnimočnosti prerozprávaného príbehu.

Preto som vedel, že na ilustráciu chcem niekoho, kto má rozprávkovú dušu a našťastie som jedného takého človeka spoznal. Volá sa Tina Minorová a pri pohľade na jej kresby a ilustrácie som hneď vedel, že je to ten správny človek. Ani ona a ani ja sme však netušili, čo sa zrodí z tejto spolupráce. Pod jej rukami každá rozprávka ožila a stala sa dušou knihy.

Kto je Tina Minorová

Tina Minorová sa narodila v Humennom. Je absolventkou bratislavskej Univerzity Komenského v odbore marketingovej komunikácie a nositeľkou viacerých ocenení v oblasti reklamy, vrátane Roger Hatchuel Academy Award. Po skončení školy prešla viacerými kreatívnymi zamestnaniami v reklamných agentúrach na pozícii copywriterky a ideamakerky. V súčasnosti pôsobí v Portugalsku ako ilustrátorka a maliarka na voľnej
nohe. Funguje pod vlastnou značkou Tina Minor Illustration.

Jej maľované obrazy mali výstavu v Bratislave a vo Viedni. V tvorbe sa sústredí predovšetkým na radosť zo zachytenia krásy okolo nás. Ona ich vidí tam, kde iní nie.

Prečo CROWDFUNDING a ako využijem financie

Po dlhých úvahách a zisťovaniach som zistil, že je tento príbeh, a vôbec celá kniha, pre mňa veľmi osobná. Potreboval som zaistiť, aby vyšla v podobe, v ktorej by vedela byť prínosom aj pre iných rodičov, ktorých stretol podobný osud. Preto sme zvolili Crowdfunding. Je zárukou toho, že by tento príbeh mohol mať veľký zmysel a dostane sa k ľuďom, ktorí by sa o nej možno nikdy nedozvedeli. Vaše dary predstavujú podporu mojej dlhoročnej snahy o to, že je dôležité ukázať, aký veľký význam má zmena spoločnosti v akceptácii  odlišnosti a že sme ako rodina na správnej ceste. A tak dúfam, že bude mať význam nielen pre nás, ale aj pre ostatných, ktorý sa rozhodnú ponoriť sa do jej strán.

Financie využijeme na vydanie prvých 1 500 výtlačkov knižky a 500 rozprávkových omalovániek pre deti. Ak sa nám pošťastí a dary prevýšia náklady na jej vydanie, tak ich použijeme na vytvorenie audio verzie nielen rozprávok, ale aj celej knihy hlasom Mila Kráľa (ktorý prepožičal svoj hlas do videa ku knižke a predbežne súhlasil so spoluprácou na tvorbe audioknihy).

Ako podporiť vydanie knihy

Ak sa vám hlavná myšlienka mojej knihy páči a radi by ste si ju prečítali, vyberte si odmenu a výšku finančnej pomoci. Pripravili sme pre vás jedinečné odmeny, ktoré nebudú štandardne v predaji. Pomôžete dobrej veci a šíreniu myšlienky o tom, ako aj malé gestá môžu pomôcť nezraniť detskú dušu a zabezpečiť tak, že sa aj iným výnimočným deťom dostane podpory a pochopenia. A možno tak pomôžete niekomu v hľadaní cesty, ako sa vysporiadať s vlastnou inakosťou či inakosťou svojho dieťaťa.

Pomôžete aj rodičom, ktorí často nevedia ani len vysloviť svoju obrovskú bolesť nad neúspechmi, ktoré ich deti dennodenne zažívajú. A verte mi, že to nie je málo…

O projekte

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Kniha
Kniha "Ďakujem, že si iný!"

Minimálna výška príspevku

20

Knižka s venovaním zasielaná kuriérom

Túto odmenu vám môže doručiť Packeta

Doručenie: Leto 2024

Počet zostávajúcich odmien: 540 z 650

Kniha
Kniha "Ďakujem, že si iný!" + Omaľovánka

Minimálna výška príspevku

25

Knižka s venovaním + Omaľovánka zasielaná kuriérom

Túto odmenu vám môže doručiť Packeta

Doručenie: Leto 2024

Počet zostávajúcich odmien: 477 z 500

Kniha
Kniha "Ďakujem, že si iný!" + Audio rozprávky hlasom Mila Kráľa

Minimálna výška príspevku

50

Knižka s venovaním zasielaná kuriérom + Audio rozprávky

Túto odmenu vám môže doručiť Packeta

Doručenie: Leto 2024

Počet zostávajúcich odmien: 291 z 300

Kniha
Kniha "Ďakujem, že si iný!" + limitovaný počet printov od Tiny Minorovej

Minimálna výška príspevku

100

Knižka s venovaním a unikátne printy zasielané kuriérom. Printy sú vo forme grafiky (bez rámu)

Túto odmenu vám môže doručiť Packeta

Doručenie: Leto 2024

Počet zostávajúcich odmien: 36 z 40

Kniha
Kniha "Ďakujem, že si iný!" + balík odmien vrátane pozvánky na krst spojený s vernisážou

Minimálna výška príspevku

500

Kniha "Ďakujem, že si iný!" + venovanie autora + audio rázprávky + omaľovánky + podpísaný print od Tiny Minorovej + pozvánka na krst spojený s vernisážou

Túto odmenu vám môže doručiť Packeta

Doručenie: Leto 2024

Počet zostávajúcich odmien: 2 z 5

Podporovatelia

👤 Mária Hikelová

🎁 Kniha "Ďakujem, že si iný!"

💬 Je odvážne a krásne. 😀

22 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha "Ďakujem, že si iný!"

22 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha "Ďakujem, že si iný!"

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha "Ďakujem, že si iný!"

32 €

+ 3 € ?

👤 Jozef Pobjecký

💬 Zostaňte stále rovnaký. Držím palce.

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha "Ďakujem, že si iný!"

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha "Ďakujem, že si iný!"

22 €

👤 Jana Vallová

🎁 Kniha "Ďakujem, že si iný!"

22 €

+ 3 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha "Ďakujem, že si iný!"

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

20 €

👤 Lucia Konečná

🎁 Kniha "Ďakujem, že si iný!"

💬 Veľmi sa na knihu teším. Ste úžasný otec, úžasná rodina, kiežby sa každému výnimočnému dieťaťu dostalo takej snahy a porozumenia. A lásky...♥️ Ste mi inšpiráciou.

22 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha "Ďakujem, že si iný!" + Omaľovánka

27 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha "Ďakujem, že si iný!"

22 €

+ 2 € ?

👤 Katka Mosko Vesela

🎁 Kniha "Ďakujem, že si iný!"

22 €

+ 2 € ?

👤 Lucia Fogašová

🎁 Kniha "Ďakujem, že si iný!" + Omaľovánka

52 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha "Ďakujem, že si iný!" + Omaľovánka

27 €

+ 2 € ?

👤 Zdenko Snítil

🎁 Kniha "Ďakujem, že si iný!" + Omaľovánka

27 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

💬 Drzim palce, a na knihu se tesim.

40 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha "Ďakujem, že si iný!"

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha "Ďakujem, že si iný!"

💬 Krasny projekt, drzim vam palce :)

22 €

👤 Richard Jusko

🎁 Kniha "Ďakujem, že si iný!" + limitovaný počet printov od Tiny Minorovej

103 €

👤 Anonymný podporovateľ

💬 ĎAKUJEM !!!

50 €

+ 4 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha "Ďakujem, že si iný!"

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha "Ďakujem, že si iný!"

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha "Ďakujem, že si iný!"

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha "Ďakujem, že si iný!"

42 €

👤 Lea Kostiviarova

🎁 Kniha "Ďakujem, že si iný!"

22 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

20 €

+ 2 € ?

👤 Lucia Tuhelova

🎁 Kniha "Ďakujem, že si iný!"

💬 Teším sa na knižku a veľmi jej prajem, nech sa jej darí a páči sa všetkým!

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha "Ďakujem, že si iný!"

22 €

+ 2 € ?

   1 2 3 4 ... 7

Autori

Miesto realizácie projektu

Bratislavský kraj

Autor Nidal Saleh

Autor Nidal Saleh

Nidal Saleh ako mladý bezcieľne písal básne o láske a o veciach, ktoré ho trápili. To čo však nevedel, život mu začal písať jeho vlastný príbeh. Narodil sa v Palestíne, v meste Nabulus. Cesty rodiny ho zaviedli do Spojených arabských emirátov, kde žil takmer 10 rokov v Dubaji. Nakoniec vďaka osudu skončil v malej obci pri Bratislave, v Dunajskej Lužnej. No ale ten skutočný príbeh sa začal písať, keď sa stal otcom dieťaťa s poruchou autistického spektra. Rozhodol sa zachytiť jeho príbeh tak, ako sa ho snažil prežiť. Ako to začalo: Už ako malý počúval príbehy prerozprávané jeho dedkom. Príbehy o rodnej dedine v Palestíne, o cestách a situáciách, ktoré sa stali v okolitých dedinách. Pripomínali grécke báje, plné ponaučení a hlbokej múdrosti. Neskôr tieto príbehy rozprával jeho otec. Veľmi skoro však zistil, že nakoľko vyrastal v inom svete, život v Palestíne je dosť špecifický, príbehy z detského ihriska v Dunajskej Lužnej asi nebudú mať pre jeho syna obdobne hlboký význam. Keď Nidalov otec, mimochodom tiež Nidal, napísal svoju štvrtú knihu „Zlomené krídla večného cudzinca“ pochopil, že sa príbehy dajú nájsť aj v tých najťažších situáciách. Keď sa jeho syn, dieťa s poruchou v autistickom spektre, cítil zle, nepochopené okolitým svetom, utekal do rozprávok. Teraz sa Nidal rozhodol spísať príbeh chlapca, ktorý bol iný a zbierku rozprávok, ktoré ho sprevádzali v jeho ceste za pochopením.

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Kniha
Kniha "Ďakujem, že si iný!"

Minimálna výška príspevku

20

Knižka s venovaním zasielaná kuriérom

Túto odmenu vám môže doručiť Packeta

Doručenie: Leto 2024

Počet zostávajúcich odmien: 540 z 650

Kniha
Kniha "Ďakujem, že si iný!" + Omaľovánka

Minimálna výška príspevku

25

Knižka s venovaním + Omaľovánka zasielaná kuriérom

Túto odmenu vám môže doručiť Packeta

Doručenie: Leto 2024

Počet zostávajúcich odmien: 477 z 500

Kniha
Kniha "Ďakujem, že si iný!" + Audio rozprávky hlasom Mila Kráľa

Minimálna výška príspevku

50

Knižka s venovaním zasielaná kuriérom + Audio rozprávky

Túto odmenu vám môže doručiť Packeta

Doručenie: Leto 2024

Počet zostávajúcich odmien: 291 z 300

Kniha
Kniha "Ďakujem, že si iný!" + limitovaný počet printov od Tiny Minorovej

Minimálna výška príspevku

100

Knižka s venovaním a unikátne printy zasielané kuriérom. Printy sú vo forme grafiky (bez rámu)

Túto odmenu vám môže doručiť Packeta

Doručenie: Leto 2024

Počet zostávajúcich odmien: 36 z 40

Kniha
Kniha "Ďakujem, že si iný!" + balík odmien vrátane pozvánky na krst spojený s vernisážou

Minimálna výška príspevku

500

Kniha "Ďakujem, že si iný!" + venovanie autora + audio rázprávky + omaľovánky + podpísaný print od Tiny Minorovej + pozvánka na krst spojený s vernisážou

Túto odmenu vám môže doručiť Packeta

Doručenie: Leto 2024

Počet zostávajúcich odmien: 2 z 5