Boj proti korupcii nevzdávame. Pomôžte nám pokračovať.

Boj proti korupcii nevzdávame. Pomôžte nám pokračovať.

Nadácia Zastavme korupciu je tu už 10 rokov. Za ten čas sme presadili viaceré protikorupčné zákony, zastavili kšefty za stovky miliónov eur a upozornili sme na prešľapy všetkých vlád od roku 2014. Veríme, že menej korupcie znamená lepší život pre väčšinu občanov. Súčasná vláda oslabuje demokraciu a zväčšuje priestor pre korupciu. Zlikvidovala ÚŠP aj NAKA. Nás zrušiť nedokážu a chceme pokračovať.

Občiansky aktivizmus
Vzdelávanie a veda
Ľudské práva
Boj proti korupcii nevzdávame. Pomôžte nám pokračovať.

Kampaň bola

úspešná
Získaná suma
198 % 11 861 €
Cieľ Cieľová suma
Boj proti korupcii a za právny štát
6 000 €
Boj proti korupcii a za právny štát
8 000 €
Boj proti korupcii a za právny štát
10 000 €
4
Boj proti korupcii a za právny štát
12 000 €

O projekte

Bojujme proti korupcii a chráňme právny štát.

Veríme, že Slovensko patrí k vyspelým demokratickým štátom, kde budú politici ľuďom slúžiť, nie im vládnuť, obmedzovať ich slobody a rozhadzovať ich dane.

Sme však svedkami množstva korupčných káuz, zničenia NAKA a špeciálnej prokuratúry, postupného ovládania médií, útokov na neziskovky, oslabovania protikorupčných zákonov aj utajovania štátnych nákupov. Výsledkom sú polorozpadnuté nemocnice, nekvalitné školy pre naše deti, nedostavaná diaľnica, zlá ekonomická situácia a rozhádaná spoločnosť.

V Nadácii Zastavme korupciu sme v boji s týmito neduhmi boli už niekoľkokrát úspešní. A máme odhodlanie bojovať ďalej. Potrebujeme však Vašu pomoc.

Len spoločnými silami môžeme dosiahnuť, aby sa Slovensko stalo krajinou, kde sa nám všetkým bude žiť lepšie.

Kam poputujú Vaše peniaze?

Každé darované euro použijeme na financovanie našich aktivít v jednej z týchto piatich oblastí. O spoločných úspechoch budeme pravidelne informovať.

1. Zastavujeme kšefty za stovky miliónov eur

V priebehu 10 rokov sme upozornili na množstvo podozrivých predražených štátnych nákupov. 100 miliónov eur z Vašich daní sme napríklad zachránili pri štátnom nákupe policajných kamier.

Úrad pre verejné obstarávanie zrušil predražený nákup, na ktorý sme upozornili po podozrení, že je šitý na mieru firme s prepojeniami na vládu.

V tíme máme investigatívne novinárky aj bývalého riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry. V tejto práci chcú pokračovať ďalej. Vďaka spolupracujúcim advokátom dokážeme spracovať kvalifikované podania na príslušné úrady. Tie nám opakovane dávajú za pravdu. Niektorých prípadov sa chytila polícia a dotiahla ich pred súd.

2. Školíme stovky mladých ľudí

Vieme, že o budúcnosti krajiny rozhodne mladá generácia. Spoločne sa preto snažíme, aby bola na túto výzvu pripravená. 

  • Protikorupčná akadémia - angažovaných mladých ľudí každoročne učíme bojovať proti korupcii.
  • Byť čestný sa oplatí - stredoškolákov o tom pravidelne presviedčame našim workshopom, ktorí ponúkame školám.
  • Hodnotové vzdelávanie v školských osnovách - k problematike vzdelávania sa snažíme pristupovať aj systémovo. Do školských osnov dostávame hodnotové vzdelávanie.
  • Férový čin roka - čestných mladých ľudí každoročne oceňujeme a dávame ich za príklad.
  • Bystander effect - workshop, ktorý učí, ako nielen v krízovej situácii prevziať zodpovednosť do vlastných rúk a nezostať v roli prihliadajúceho. Vzdelávanie ponúkame širšej verejnosti. 

3. Presadzujeme a chránime protikorupčné zákony

Za 10 rokov sme sa pričinili o prijatie viacerých zákonov, ktoré znižujú priestor pre korupciu a nečestné správanie. Stáli sme napríklad pri zrode zákona na ochranu oznamovateľov korupcie aj protischránkového zákona. Na základe našej iniciatívy hrozí za kupovanie záverečných vysokoškolských prác pokuta.

Opakovane sme sa však postavili proti zákonom, ktoré priestor pre korupciu zväčšujú. Dokážeme vytvoriť efektívny verejný tlak, ktorého výsledkom sú zmeny v návrhoch alebo úplná stopka pre škodlivé zákony. V minulosti sa nám tak podarilo zastaviť  utajovanie štátnych nákupov alebo oslabenie zákona, ktorý chráni oznamovateľov.

To všetko vďaka spolupracujúcim právnikom, petíciám s podporou verejnosti, ale aj komunikácii s európskymi inštitúciami.

4. Pomáhame oznamovateľom korupcie

Odvážnym ľuďom, ktorí sa po strete s korupciou v zamestnaní, či blízkom okolí rozhodli ju nahásiť sprostredkujeme potrebnú právnu, finančnú aj psychologickú podporu. Náročné životné obdobie sme pomohli prekonať Márii Koránovej, Marte Bočekovej, Dušanovi Chrastinovi, Lenke Dunajovej, Matúšovi Hríbikovi a mnohím ďalším.

5. Presviedčame masy

Aby bol boj proti korupcii úspešný, musí si väčšina spoločnosti uvedomiť jej následky a svoje možnosti, ako proti nej bojovať. Preto výrazne investujeme do komunikácie a šírenia osvety.

Pravidelne vydávame náš Ľahký podcast o ťažkej korupcii a jedinečnú audiovizuálnu investigatívnu reláciu Cez čiaru. Raz ročne organizujeme multižánrový protikorupčný festival Pucung, ktorý je na Slovensku unikátom.

Pre verejnosť sme spracovali web, ktorý mapuje eurofondové toky na Slovensku, ale aj najväčšiu databázu korupčných káuz.

Za každú podporu ďakujeme!

O projekte

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Tričko Zastavme korupciu
Tričko Zastavme korupciu

Minimálna výška príspevku

40

Oblečte si našu značku a dajte všetkým najavo, že korupcia sa nenosí.

Doručenie: Do septembra 2024

Originálna grafika
Originálna grafika

Minimálna výška príspevku

100

Originálna grafika od umelca Hej,Ty! vytvorená pri príležitosti 10. výročia založenia Nadácie Zastavme korupciu Vám môže zdobiť kanceláriu či pracovňu. Na požiadanie Vám ju podpíše naša riaditeľka Zuzana Petková.

Doručenie: August 2024.

Originálna grafika + Mikina Zastavme korupciu
Originálna grafika + Mikina Zastavme korupciu

Minimálna výška príspevku

150

K originálnej grafike získate aj mikinu. Dobrý pocit vás nebude hriať len na srdci, ale aj na ramene, na rukách, či na chrbte. Grafiku Vám na požiadanie podpíše naša riaditeľka Zuzana Petková.

Doručenie: August 2024

Pozvánka na Vianočný večierok Nadácie
Pozvánka na Vianočný večierok Nadácie

Minimálna výška príspevku

250

Na konci roka sa vždy stretneme s úžasnými ľuďmi z verejného i súkromného života a oslávime všetko, čo sa nám v boji proti korupcii podarilo. Podporte skvelú vec a príďte medzi nás! Catering a nálada sú u nás vždy na jednotku.

Doručenie: December 2024

Workshop Bystander effect vo Vašej organizácii
Workshop Bystander effect vo Vašej organizácii

Minimálna výška príspevku

500

Zažite interaktívne vzdelávanie a rozvíjajte sa s nami! Ako prekonať bariéry a prevziať zodpovednosť v kľúčových situáciách? Workshop vieme cielene pripraviť k aktuálnym témam v organizácii a jednotlivé príklady napasovať na mieru.

Doručenie: Podľa dohody.

Po stopách korupcie - komentovaná prehliadka Bratislavy

Minimálna výška príspevku

2 500

Zuzana Petková, Ľubomír Daňko a Xénia Makarová Vás budú sprevádzať po bratislavských miestach, ktoré sú spojené s rôznymi korupčnými kauzami. Prípady, ktorým sa členovia Nadácie venovali aj v predchádzajúcich zamestnaniach tak spoznáte lepšie ako kedykoľvek predtým. To všetko s patričnou dávkou humoru.

Doručenie: Podľa dohody

Novinky

Matica Slovenská na nás podala Trestné oznámenie Nenecháme sa zastrašiť. V investigatíve pokračujeme.

Update #4, 10.07.2024

Nedávno sme v našej investigatívnej relácii Cez čiaru odhalili, že Matica Slovenská má blízko k Ruskej tajnej službe. Teraz sme si za to vyslúžili trestné oznámenie za údajné ohováranie. Nenecháme sa zastrašiť a dôležité zistenia budeme prinášať naďalej.

Matica podpísala memorandum o spolupráci so Štátnou ruskou historickou spoločnosťou, ktorej predsedom je šéf ruskej tajnej služby Sergej Naryškin. Potvrdila to aj samotná Matica Slovenská. Trestné oznámenie preto považujeme za účelové zastrašovanie.

Investigatívnu reláciu Cez čiaru pre Vás pripravujeme už 6 rokov. Vo vyše 40 epizódach sme priniesli dôležité odhalenia a témy. A mienime v tom pokračovať.

Ďakujeme, že ste s nami!

PODARILO SA! Protesty sa tak ľahko rušiť nebudú.

Update #3, 26.06.2024

Verejný tlak má zmysel!

Vláda po našej kritike mení zákon o rušení protestov.
Protesty sa tak ľahko rušiť nebudú.
Prednenávnom vláda predstavila zákon, ktorý umožňoval zakázať zhromaždenia len na základe sťažnosti viacerých osôb žijúcich v jeho blízkosti. Upozornili sme, že zákon môže ohroziž naše ústavné práva.

Túto časť návrhu vláda následne upravila. Zhromaždenia na námestiach, v parkoch a podobných miestach nebude možné takto jednoducho zrušiť. Možnosť ale zotrváva pre ostatné časti miest a obcí. Podľa nášho názoru nemá takýto návrh odôvodnenie a ustanovenie by malo byť vypustené úplne celé.

V návrhu zákona ostáva možnosť zákazu protestov 50 metrov od vybraných objektov ako napríklad Prezidentský palác alebo Úrad vlády. Napríklad v prípade Prezidentského paláca je tak de facto znemožnené organizovať zhromaždenie úplne. Tento návrh naďalej považujeme za neprimeraný zásah do ústavného práva zhromažďovať sa. 

Vládne návrhy zákonov môžeme strážiť aj vďaka Vašej podpore. Ďakujeme za to!

Vo vládnom návrhu sme našli skrytú atómovku

Update #2, 17.06.2024

Akúkoľvek informáciu o svojej činnosti bude môcť vláda utajiť. Stačí, ak vyhodnotí, že by mohla ohroziť jej dôveryhodnosť. S takýmto návrhom prišlo Ministerstvo vnútra. Návrh potichu prilepili k inému návrhu zákona. Zmena má prejsť v skrátenom legislatívnom konaní.

K zákonu sme spustili hromadnú pripomienku, ktorú môžete podpísať tu.

Vládne zákony u nás kontroluje kolega Ľubomír Daňko aj vďaka Vašej finančnej podpore. Ďakujeme!

Dobrá správa: Po našom podnete končia vedúci prokurátori

Update #1, 06.06.2024

Podarilo sa nám s Vašou podporou

Pred dvoma týždňami sme upozornili, že okresnú prokuratúru v Leviciach vedie prokurátorka Takácsová, ktorá u seba v jednom prípade držala spis 8 rokov bez toho, aby podala obžalobu. Keď ju konečne podala, stiahla ju naspäť. V jej konaní nevidel problém ani krajský prokurátor
v Nitre.

Na prípad sme upozornili Generálnu prokuratúru aj verejnosť. Dnes sme sa dozvedeli, že obaja k 10. júnu končia vo svojich funkciách.

Aj na tento prípad sme upozornili vďaka Vašej podpore. Ďakujeme.

Podporovatelia

👤 Anonymný podporovateľ

50 €

👤 Lukáš Štefanička

🎁 Originálna grafika

100 €

👤 Nora Mikčová

5 €

+ 1 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

30 €

👤 Anonymný podporovateľ

💬 Boj za prežitie slobody nikdy nekončí

20 €

👤 Mira Nedobova

💬 Ste veľmi dôležití!!! ❤️

20 €

+ 3 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

20 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

50 €

+ 4 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

10 €

+ 1 € ?

👤 Peter Mistrík

30 €

+ 3 € ?

👤 Alžbeta Medveďová

🎁 Tričko Zastavme korupciu

💬 Držíme vám palce!

43 €

+ 7 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

5 €

👤 Anonymný podporovateľ

200 €

👤 Milos Hajdusek

20 €

+ 2 € ?

👤 Silvia Krutáková

30 €

+ 3 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

💬 Korupcia deformuje štát, spoločnosť, právo, spravodlivosť, morálku.

38 €

👤 Lucia Verffy

25 €

+ 2 € ?

👤 Marek Marťák

💬 Je vás treba, držím palce.

10 €

👤 Anonymný podporovateľ

20 €

👤 Ľudmila Hudáková

30 €

+ 3 € ?

👤 Juraj Ksinan

💬 Drzim palce

10 €

👤 Anonymný podporovateľ

💬 Nenechajte sa zozrat! Drzim palce :)

5 €

👤 Anonymný podporovateľ

20 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

5 €

👤 Vladimír Kľoc

10 €

+ 1 € ?

👤 Ondrej Urban

💬 Pokračujte vo vašej skvelej práci

50 €

+ 4 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

💬 Fandím Vašej práci

50 €

+ 4 € ?

👤 Andrea Froncova

10 €

+ 1 € ?

👤 Lenka Jankechová

10 €

👤 Peter Maták

20 €

+ 2 € ?

   1 2 3 4 ... 13

Autori

Miesto realizácie projektu

Bratislavský kraj

Nadácia Zastavme korupciu

Nadácia Zastavme korupciu

Nadáciu založili slovenskí podnikatelia Miroslav Trnka a Michal Blaha s cieľom obmedziť korupciu a jej ničivé dopady na kvalitu života na Slovensku. V malom tíme pracujú investigatívni novinári, právnik, analytik, expertky na vzdelávanie a mladý koordinátor Komunity Zastavme korupciu, ktorý vedie a motivuje mladých ľudí po celom Slovensku, aby sa zaujímali o verejné dianie. V rámci našich aktivít spolupracujeme s renomovanými advokátskymi kanceláriami a právnikmi, ktorí nám pomáhajú podávať podnety na Úrad pre verejené obstarávanie, Najvyšší kontrolný úrad a zastupujú ľudí, ktorí oznámili korupciu a obrátili sa nás s prosbou o pomoc.

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Tričko Zastavme korupciu
Tričko Zastavme korupciu

Minimálna výška príspevku

40

Oblečte si našu značku a dajte všetkým najavo, že korupcia sa nenosí.

Doručenie: Do septembra 2024

Originálna grafika
Originálna grafika

Minimálna výška príspevku

100

Originálna grafika od umelca Hej,Ty! vytvorená pri príležitosti 10. výročia založenia Nadácie Zastavme korupciu Vám môže zdobiť kanceláriu či pracovňu. Na požiadanie Vám ju podpíše naša riaditeľka Zuzana Petková.

Doručenie: August 2024.

Originálna grafika + Mikina Zastavme korupciu
Originálna grafika + Mikina Zastavme korupciu

Minimálna výška príspevku

150

K originálnej grafike získate aj mikinu. Dobrý pocit vás nebude hriať len na srdci, ale aj na ramene, na rukách, či na chrbte. Grafiku Vám na požiadanie podpíše naša riaditeľka Zuzana Petková.

Doručenie: August 2024

Pozvánka na Vianočný večierok Nadácie
Pozvánka na Vianočný večierok Nadácie

Minimálna výška príspevku

250

Na konci roka sa vždy stretneme s úžasnými ľuďmi z verejného i súkromného života a oslávime všetko, čo sa nám v boji proti korupcii podarilo. Podporte skvelú vec a príďte medzi nás! Catering a nálada sú u nás vždy na jednotku.

Doručenie: December 2024

Workshop Bystander effect vo Vašej organizácii
Workshop Bystander effect vo Vašej organizácii

Minimálna výška príspevku

500

Zažite interaktívne vzdelávanie a rozvíjajte sa s nami! Ako prekonať bariéry a prevziať zodpovednosť v kľúčových situáciách? Workshop vieme cielene pripraviť k aktuálnym témam v organizácii a jednotlivé príklady napasovať na mieru.

Doručenie: Podľa dohody.

Po stopách korupcie - komentovaná prehliadka Bratislavy

Minimálna výška príspevku

2 500

Zuzana Petková, Ľubomír Daňko a Xénia Makarová Vás budú sprevádzať po bratislavských miestach, ktoré sú spojené s rôznymi korupčnými kauzami. Prípady, ktorým sa členovia Nadácie venovali aj v predchádzajúcich zamestnaniach tak spoznáte lepšie ako kedykoľvek predtým. To všetko s patričnou dávkou humoru.

Doručenie: Podľa dohody